[CRÍTICA 🎭] ‘Van Gogh’ al Teatre Gaudí: la humanitat i les tenebres del pintor

Puntuación: 5 de 5.

En aquesta temporada teatral tan atípica a causa de la pandèmia, el Teatre Gaudí de Barcelona està fent un esforç immens per oferir als espectadors una cartellera teatral molt variada, per a tots els públics i d’enorme qualitat. Aquest espai al carrer de Sant Antoni Maria Claret, tot i ser petit en comparació amb els grans teatres del Paral·lel, compleix tots els protocols de seguretat per fer que gaudir de les arts escèniques en viu sigui completament satisfactòria i segura per tothom. No us ho penseu dues vegades, aneu al teatre!

Una de les obres programades i que es pot veure de dijous a divendres fins al 14 de novembre és ‘Van Gogh’, escrita per Ever Blanchet a partir de les cartes a Theo van Gogh, i dirigida per ell mateix i la Maria Clausó. En poc més d’una hora de funció, el Jaume Garcia Arija interpreta magistralment el famós pintor en dues etapes de la seva vida: quan té 27 anys i poques hores abans de morir amb 37.

L’obra inclou una gran quantitat de reflexions sobre l’amor, l’art, la vida, la humanitat, la pintura o la mort. Només cal endinsar-se en el món de Vincent van Gogh de la mà del Jaume Garcia Arija per entendre la visió i la realitat d’un artista amb un món interior tant ampli com misteriós. Com a espectador, és fàcil entendre molts dels seus pensaments i, fins i tot, és inevitable sentir-se identificat amb alguns. En definitiva, aquest artista expressionista era una persona amb una devoció absoluta per l’art i per la pintura i que tot el que l’envoltava servia per potenciar aquesta habilitat tan extraordinària. Tots tenim aficions i passions, de manera que es pot entendre en què consisteix aquest tipus d’amor.

El teatre és terapèutic, és una solució per l’ànima molt necessària en aquests moments tan complicats. En aquest cas, ‘Van Gogh és una forma de fer-nos pensar i reflexionar, de valorar el que tenim, de cuidar-nos, de treure el millor de nosaltres. L’anhel de deixar petjada en el que fem ens empeny a fer un esforç i a posar amor i entusiasme a tot allò que fem, com va fer Vincent van Gogh en el seu dia. És una obra recomanadíssima per a totes les edats.

La interpretació que fa de Vincent van Gogh el Jaume Garcia Arija és espectacular i resulta molt difícil de descriure amb paraules: s’ha de veure. Un dels punts forts del Teatre Gaudí és, precisament, la proximitat. Veure aquest actor de tan a prop és una experiència inigualable, es veu a un artista enamorat de la pintura i, al mateix temps, que es trenca per dins i que s’enfonsa en les tenebres. El Jaume fa evolucionar el seu personatge en un camí gens fàcil que el condueix a la seva mort per depressió. Mostra la faceta humana de Vincent van Gogh més desconeguda i real.

Malgrat ser un monòleg, l’obra compta amb molt de moviment. En aquest aspecte, Maria Clausó i Ever Blanchet han creat una obra amb molt de dinamisme i on Jaume Garcia Arija té plena llibertat per expressar amb moviments molts dels seus pensaments (o reforçar els que ha verbalitzat). A vegades, sembla una dansa, una coreografia hipnòtica que fa que un es submergeixi en els pensaments del pintor de ‘Els gira-sols’.

Una de les coses més representatives d’aquesta obra de teatre són els efectes visuals inspirats en les seves obres i que proporcionen una visió total i immersiva de l’espectacle. Les imatges de Nito Ciliantano estan molt ben triades i són precioses, no només acompanyen les escenes, sinó que també expliquen una història a través de colors i textures.

La veritat és que ‘Van Gogh’ al Teatre Gaudí ha sigut una molt agradable sorpresa. És una obra especialment recomanada als artistes i a aquelles persones a les quals els hi agraden les arts. Tanmateix, la pot veure qualsevol interessat mínimament en la història de l’art o tot aquell qui gaudeixi de la cultura com a forma de vida. En resum: és una obra per tothom.

No us ho penseu dues vegades i aneu al Teatre Gaudí a descobrir ‘Van Gogh’. Veureu a un Jaume Garcia Arija esplèndid, que ho dona absolutament tot per interpretar un personatge interessant, misteriós, intens i dramàtic a la vegada. Podeu comprar les vostres entrades a la pàgina web del teatre. Afanyeu-vos que només hi serà fins al 14 de novembre! 👇 https://teatregaudibarcelona.com/calendari/van-gogh/

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .